Neutralitatea

Romania, timp de doi ani de zile, nu a participat activ la razboi, a avut o pozitie de neutralitate pana in 1916.
Din 1866, an in care Romania a adoptat prima Constitutie, (exceptam aici Regulamentele Organice din 1831, care de unii doctrinari ar fi calificate ca si prima Constituie), pana in 1914 a fost sub comanda Regelui Carol I. Acesta, in 1883 incheie un tratat de alianta politico-militara cu Germania, Austro-Ungaria si Italia, in acest sens aderandu-se la una din cele doua tabere ale razboiului, adica la Puterile Centrale, care vor lupta impotriva Antantei.
Spre sfarsitul domniei sale, merita mentionat aici ca avut cea mai lunga domniei din istoria statelor romanesti 1866-1914, regele a dorit cu insistenta intrarea Romaniei in razboi, de partea Puterilor Centrale. Motivele sale au fost semnarea tratatului de alianta din 1883 dar si afinitatea sa fata de germani, el fiind la origine german, din dinastia de Hohenzollern. Foarte multe persoane s-au opus acestei idei. Carol a prezentat tratatul semnat in 1883 si desi in tratat se preciza conditia intrarii Romaniei in razboi doar in cazul in care Rusia ar fi atacat unul din membrii tratatului, Carol a considerat ca in baza tratatului ar fi onorabil si corect sa intre in razboi alaturi de Puterile Centrale.
In luna septembrie 1914 Carol I moare, iar la conducerea tarii, pe 11 octombrie 1914 vine Ferdinand I. A ajuns la conducerea tarii intr-un moment foarte delicat, este dificil sa iti incepi domnia in prim razboi, primele tale actiuni fiind decisive ca si conducator al tarii. Un pasaj interesant, care il caracterizeaza pe Ferdinand I din punct de vedere al rezistentei de care a dat dovada la presiunile de a se alatura unei tabere si de a intra in razboi :
 
“Ferdinand este înainte de toate Regele României și un excelent patriot… Poate că nu este foarte energic, dar are o ciudat de puternică doză de rezistență și cu cât este mai constrâns și amenințat, cu atât mai puțin se va pune în mișcare; el nu este ceea ce poate fi numit un om de acțiune, dar nu poate fi intimidat.” — Regina Maria despre regele Ferdinand
Romania a ramas loiala tratatului din 1883 timp de doi ani. Confrom tratatului Romania nu era obligata sa intre in razboi, dar pe langa aceasta conditie, am putea afirma ca Romania nici nu era pregatita pentru un conflict de asemenea proportii.
Cu toate acestea, dupa finalizarea discutiilor lungi si anevoioase cu tabara Antantei, se incheie un tratat si o conventie militara prin care Romania, la 27 august 1916 se inscrie pe lista participantilor la razboi, alaturi de Antanta, declarand razboi Imperiului Austro-Ungar. Tratatul politic promitea Romaniei, dobandirea teritoriilor Transilvania, Banatul, Bucovina care erau detinute de catre Imperiul Austro-Ungar.